Raport


Na de mi lesz azután, hogy visszatér a szánkózásból Simicska?
Raport | 2015. február 13. 16:43

Na de mi lesz azután, hogy visszatér a szánkózásból Simicska?

Összefoglaló

Nem túl rózsás a Simicska-médiabirodalom körül kialakult helyzet. Egy elég jól felépített brandet sikerült egyik pillanatról a másikra elindítani a lejtőn, belső válságot előidézve a meghirdetett médiaháborúval.

magyar_nemzet_lanchid_lead_32.jpg

2015. február 6-a a jobboldali sajtó egy részének fekete napja volt. Egy ország fogadta döbbenten, vagy legalábbis értetlenül, mikor péntek dél után nem sokkal kiderült, lelkiismereti okokból benyújtották fel-, illetve lemondásukat a Magyar Nemzet, az MNO, a Hír TV és a Lánchíd Rádió vezetői. A bejelentés után Simicska Lajos konkrétan végigturnézta a teljes ellenzéki sajtót, többnyire vállalhatatlan stílusban minősítve mind a kialakult helyzetet, mind a hozzá tartozó médiában dolgozó, általa "orbánistának" titulált munkatársakat, mind magát a miniszterelnököt.

Még mielőtt azonban lelépett volna egy hétre az Alpokba szánkózni, ámokfutása közepette igyekezett mihamarabb rendet tenni, a "károk" mértékét enyhíteni, mert mint ahogy nyilatkozta, másnap meg kell jelennie az újságnak, a csatornának is sugároznia kell tovább. Kinevezte hát a Magyar Nemzet élére az új főszerkesztőt, a Lánchíd rádió élére az új ügyvezetőt, a Hír TV-t működtető társaság elnökének pedig odaállította saját magát.

Az azóta eltelt egy hétben sem állt meg az élet. Gajdics Ottó és Csermely Péter műsoraikkal együtt (P8, Versus) egyik pillanatról a másikra eltűntek a képernyőről. Az így keletkezett űrt egyelőre ismétlőadásokkal sikerült kitölteni. (Gajdics helyét a Csörtében Stumpf András vette át.)

A hét elején tovább folytatódtak a mozgolódások: kedden beadta felmondását Kovács Andrea a Hír TV műsorvezetője arra hivatkozva, hogy nem ért egyet a múlt pénteki fordulattal. Sorra jelentek meg cikkek, főleg a baloldali sajtóban arról, hogy többen is távoznak, vagy legalábbis fontolgatják azt.

Szerdán írta meg a Pestisrácok.hu, hogy Villányi Károly lapszerkesztő szerződést bont, hasonlóan a Lánchíd Rádió "hangjához" Vass István Zoltánhoz. Míg előbbinek állítólag személyes vitája volt korábban D. Horváth Gábor jelenlegi főszerkesztővel, addig az utóbbi ragaszkodik az elveihez és nem kíván alkalmazkodni egy esetleges új irányhoz.

Időközben történt egy érdekes fordulat is: Szerető Szabolcs a korábbiakkal ellentétben mégis marad a lapnál, döntésének okairól mai nyilatkozatában számolt be.

Az iménti felmondások ellenére sem igazán látható tehát az a tömeges elpártolás a legnagyobb jobboldali médiatömörüléstől, melyet többek között Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája jósolt még a vezetők felmondása napján. Eddig egy műsorvezető távozott a tv-től és egy a rádiótól. A korábbi híresztelésekkel szemben nem mondott fel Szabó Anett műsorvezető sem, február végéig szabadságát tölti.

A számos sajtóorgánum által is nagy hevesen beharangozott tömeges távozást valószínűleg Simicska szabadsága közben tett nyilatkozatai - melyek cáfolták a 180 fokos fordulatot és Orbán Viktor támadását - is visszafoghatták. Nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy a felmondás után legalább fél évig, néhány tv-s esetében állítólag 18 (!) hónapig nem vállalhatnak más médiumoknál munkát. Mindenesetre érezhető egyfajta kivárás.

Az események közepette Széles Gábor médiavállalkozó sem habozott sokáig, azon nyomban támogatásáról biztosította a felállt vezetőket, s azokat az újságírókat, akik esetleg később úgy döntenek, hogy nem hajlandóak a jövőben együttműködni Simicska Lajossal.

Médiaháború ide, "Orbán egy g.ci" oda, a Hír TV már jelezte a Fidesznek, szívesen közvetítenék Orbán Viktor február végi évértékelő beszédét. A Pestisrácok szerint állítólag ezzel akarják a nézők elpártolását megelőzni. Kérdés, hogy a Fidesz, aki eddig sem kívánt részt venni semmiféle vitában, nem hogy egy esetleges médiaháborúban, bojkottálni fogja-e a csatorna jelenlétét. Ennek elég kicsi az esélye, hiszen tudva azt, hogy a Jobbik támogatottsága a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint is dinamikusan növekszik, nem túl reális, hogy a kormánynak érdekében állna kizárnia a csatornát (amely egyébként nagyban hozzájárult a Fidesz 2010-es, majd 2014-es kétharmados többségének megszerzéséhez) csak azért, mert minősíthetetlen kijelentések hagyták el a miniszterelnök egykori legjobb barátjának száját.

Ahogy a szerkesztőségek szétesése, úgy a hangnemváltás sem következett be eddig. A kritikusabb hangvétel mind a lap, mind a tv részéről már a tavaly júniusi reklámadó bevezetése körüli mizéria óta tetten érhető. Ugyanez volt megfigyelhető a vasárnapi zárva tartás és az internetadó bevezetése, vagy éppen az autópályák fizetőssé tételének esetében is.

Jelenleg kb. itt tartunk. Simicska Lajos, ha minden igaz, hamarosan hazatér szabadságáról, úgyhogy valószínűleg ismét mozgalmasabb napok következnek. Nem tudni, mi lesz a folytatás. Lesz-e médiaháború és 180 fokos fordulat, vagy csak egy mesterségesen keltett hisztériáról, figyelemelterelésről van szó? Nemsokára okosabbak leszünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://raport.blog.hu/api/trackback/id/tr127169543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.02.15. 18:24:20

Simicska balliba lesz, Gyurcsány lesz a főszerkesztő, ahogy a Washington-Tel Aviv tengelyből jön az utasítás, békauszonyos futárral.

Krumpli Bogart 2015.02.15. 18:59:10

Szerintem Simi megkapja ajándékba Vida Ildkót, hogy vigye haza.... a kiemelt adózók komplett felsővezetésével együtt.

Nickel Bolha 2015.02.15. 21:53:51

"A fülkeforradalom felfalja gyermekeit"
Fiatal kisg...k tolakodnak a véng...k biznicébe és gátlástalanságuknál csak a pénzéhségük nagyobb.
A lajos sokat veszített ezzel a héttel, már csak áron alul tudja dobra verni a zsugorodó "birodalmát".
Bár a sógoroktól csak egy ugrás Svájc és aki létrehozott néhány "fidesz bankszámlát" az nyilván törölni is tudja. Talán vissza se jön, nem akar Welsz 2.0 lenni.

Krumpli Bogart 2015.02.15. 22:17:25

@Nickel Bolha: Ki tudja, mi maradt azokon a svájci bankszámlákon? Hiszen Viktor "útba esik jövet-menet a (svájci) takarékszövetkezet" alapon gyakran látogatott Svájcba az utóbbi időben.

Nickel Bolha 2015.02.15. 22:46:09

@Krumpli Bogart: Talán van egy olyan széf is ami a "kollégiumtól a putyini útig" címet viseli, egy "orbánleaks".
süti beállítások módosítása